maandag 26 december 2011

Neda, slachtoffer van Iran


Het kan de wereld en jou, als lezer van dit blog, niet zijn ontgaan dat de verkiezingen in Iran voor veel onrust zorgen. Dan druk ik het nog zacht uit.

Juni 2009: Verkiezingtijd in Iran
Mousavi stond in de peilingen voortdurend bovenaan maar na het tellen van de stemmen blijkt Ahmadinejad gewonnen te hebben. Veel Iraniërs vertrouwen het zaakje niet en er gaat massaal een woord de ether in: fraude! Demonstraties barsten los en er vallen doden.

Neda Agha Soltan
Neda
De betekenis van het woord Neda is ‘de stem’. Het is ook de naam van een Iraanse vrouw die met haar muziekleraar naar de demonstratie aan het kijken was. Een volgend moment ligt ze op straat. Ze is neergeschoten door een basjij scherpschutter. Recht in het hart. Ze heeft geen schijn van kans en overlijdt kort daarop. 
Heel apart, frappant en toepasselijk dat zij nu vanwege haar naam en overlijden het symbool is geworden van het protest tegen de mensen die het strenge regime aanhangen en toepassen. 

Hieronder het schokkende filmpje van het overlijden van Neda. Normaliter ben ik er niet voor om zulk expliciet materiaal klakkeloos op mijn weblog te zetten. Voor de doden niks dan respect, toch? Maar in dit geval..


Nu het regime aan alle kanten probeert uitgaand nieuws te verhinderen, kunnen we niet anders dan het toch publiceren. Het volk in Iran moet niet meer alleen staan tegen het regime nu ze zo massaal proberen wat te veranderen in hun land.

Tegenhanger
Op Youtube circuleren ook filmpjes dat de dood van Neda op straat in scene gezet zou zijn. Een poging van het regime, andere belanghebbenden en complottheorie aanhangers twijfel te zaaien over de dood van een jonge vrouw?

Bronnen
* Afbeelding: cbc news
* filmpje: Youtube. Dit filmpje is niet door mij gemaakt. Het is slechts gedownload naar mijn pc en naar hier geüpload. Rechten voorbehouden aan de maker van het filmpje en/of degene van wie de beelden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten