zondag 25 december 2011

Conviction


The Kenny Waters Case


Deze film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Het verhaal van Katharina Brow, Kenny Waters en Betty Ann Waters.
Hillary Swank speelt de rol van Betty Ann Waters. Sam Rockwell is in de film Kenneth 'Kenny' Waters.


Het verhaal
 Hillary Swank heeft in de film, als Betty Ann, geen opleiding genoten. Daar komt verandering in als haar broer veroordeeld is voor de moord op Katharina Brow en alle 'appeals' afgewezen worden. Ze ziet na drie jaar in dat haar broer sowieso nooit meer vrijkomt als zij niet iets bedenkt om hem te helpen. 

Ze besluit alsnog haar diploma te halen en zich door een studie te worstelen om advocaat van haar broer te worden. Het is een lange weg wat ten koste gaat van haar relatie met de vader van de kinderen. 
Haar kinderen gaan op een dag zelfs bij hun vader wonen omdat zij te weinig tijd voor ze heeft. Toch zet ze door. Voor haar broer want zij is er heilig van overtuigd dat hij onschuldig is. Zodra ze advocaat is, gaat ze op zoek naar het bewijsmateriaal wat destijds is gevonden op de plaats delict. Bloed van de moordenaar. Eerst vangt ze overal bot. De boodschap is steeds opnieuw dat het bewijsmateriaal vernietigd is. Betty Ann wil dat niet geloven want het is de enige kans die haar broer heeft vrij te komen. 

Betty Ann

Het bewijsmateriaal komt uiteindelijk boven water. Na onderzoek blijkt het niet van haar broer te zijn. Betty Ann en Kenneth zijn in juichstemming. Hij zal nu snel vrijkomen. Dan volgt de domper. Volgens de officier van justitie blijft er genoeg bewijs over waardoor de veroordeling geldig blijft. Betty Ann is in alle staten en ook Kenneth gelooft er niet meer in. Dan beseft Betty Ann dat ze misschien kan bewijzen dat de getuigen gelogen hebben want het bloed is bewijsbaar niet van Kenneth. Ze gaat langs bij de voormalige twee vriendinnen van Kenneth die destijds tegen hem getuigd hebben in de rechtszaal. Eén ervan is de moeder van Kenneth zijn dochter. Ze krijgen haar zover dat ze een nieuwe schriftelijke ondertekende verklaring aflegt. Daarmee lukt het Kenneth vrij te krijgen. De laatste scène van de film toont Kenneth en Betty Ann zittend op een picknicktafel buiten. Eind goed, al goed.
In het echt was dat eigenlijk niet het geval.


Feiten
In maart 2001 kwam Kenneth weliswaar wel eindelijk uit de gevangenis. Helaas heeft hij echter niet lang van zijn vrijheid genoten. Op 6 september 2001 nam hij een kortere route naar een restaurant in Rhode Island en hij viel van een hoge muur. Gevolg: een schedelbasisfractuur. Hij stierf op 19 september 2001. Een paar maanden na zijn vrijlating.

Een schadevergoeding is uitgekeerd aan Kenneth en zijn erfgenaam. Een bedrag van 3,4 miljoen dollar.

Melrose met haar advocaat
en een foto van haar moeder
De kinderen van Katharina Brow, Melrose en Charlie, waren boos dat zij niet gecontacteerd waren voor de film uitkwam. Dat beschouwden ze als respectloos en een gebrek aan compassie. Op de foto zie je Melrose met haar advocaat. De man en zoon van Melrose hebben de film privé gezien. De advocaat spreekt voor de familie en drukt uit dat de famile vindt dat Hillary Swank, die ook co-producer van de film is, hen zou moeten ontmoeten. Tenslotte gaat de film over hun moeder.

Tot op heden weet niemand wie de daadwerkelijke moordenaar van Katharina Brow is. Al zijn er nog steeds enkele politie agenten die ervan overtuigd blijven dat Kenneth Waters op zijn minst medeplichtig was. Daarbij speelde mee dat Kenneth geen lieverdje was. Dat geeft zijn zus ook toe maar deze moord stond niet op zijn naam. Daar had hij niet voor veroordeeld mogen worden.


Mijn mening
Als een film op waarheid berust is, kijk ik er graag naar. Als het dan ook nog de ingrediënten bevat die in deze film aanwezig waren, vind ik het een goede film. Het maakt indruk dat een zus haar leven baseert op het vrijkrijgen van een broer die onterecht vast zit. Hillary Swank is een actrice die haar rol overtuigend weet te spelen. Ze heeft een interessant gezicht waar de diverse emoties, die ze moet spelen, vanaf spatten. Ik was geboeid van begin tot eind.


Bronnen: De foto van Betty Ann van newenglandinnocence.org, de foto van Kenny en Betty Ann is van letsnottalkaboutmovies.blogspot.com, de foto van Melrose komt van zimbio.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten