zondag 4 december 2011

Adam

In 1981 verdween Adam Walsh uit een Sears winkelcentrum in South Florida. Hij kwam nooit meer thuis. Hij was vermoord. Het duurde 27 jaar voor de ouders wisten wie hier hoogstwaarschijnlijk voor verantwoordelijk was: Ottis Toole, een seriemoordenaar. Voor de ouders waren al die jaren een marteling. De film uit 1983 illustreert de wanhoop van de ouders als ze ontdekken dat er meer aan de hand is rondom Adam. Als de schemering in begint te vallen die eerste dag en Adam nog steeds onvindbaar is. Nadien, als de politie zijn hoofd gevonden heeft. De rest van zijn lichaam is nooit gevonden.


De film

John Walsh wordt gespeeld door Daniel J. Travanti. De moeder van Adam in de film is JoBeth Williams. John Boston is Adam en hij heeft begrijpelijker wijs in actie geen grote rol.
Het begint allemaal heel huiselijk. De film gaat echter in de eerste tien minuten al over naar de verdwijning van Adam in het winkelcentrum. Zijn moeder die het hele winkelcentrum naar hem afzoekt, zonder enig resultaat.
Bijna elke moeder is haar kind wel eens even kwijt geweest. De paniek die je voelt als je het niet direct kunt vinden. Die paniek weet JoBeth wel goed over te brengen in de betreffende scènes.
De scene dat ze het telefoontje krijgen: het gevonden hoofd is van Adam, laat erg beeldend zien wat een impact dat heeft op ouders van vermoorde kinderen. Het verwoestende nieuws dat het dode gevonden kind ècht hun kind is. Het besef dat je kind dood is. Alle hoop is weg. Travanti toont in deze scene weer heel erg goed de wanhoop van de vader.


De echte ouders

Deze ouders hebben kans gezien samen te blijven. Op de afbeelding links staan de echte ouders met een foto van hun oudste zoon en op dat moment hun enige zoon. Ze vonden een manier hun ellende en hun verdriet te delen en elkaar niet ook kwijt te raken. In de film zie je dat aspect terug. Tevens zie je hun mentale kracht, hun vechtlust voor gerechtigheid voor Adam. Zoals de moeder aangaf: het daadwerkelijke slachtoffer is Adam. Die mening hebben ze gebruikt om door te kunnen gaan en de dader te vinden. Duidelijkheid te krijgen over wie een kind van zes ontvoert en zoiets aandoet.


De vader sprak in 2008 voor de camera dat die 27-jarige reis ten einde was. Ze moesten het weten en nu wisten ze het. In een interview op youtube op de bewuste dag, in 2008, sprak de vader van Adam op de persconferentie.
John Walsh: 'A lot of horrible memories in this policedepartement, looking for that little boy and now I think it's only fitting that it ends here in this policedepartement. Justice delayed was not justice denied.' Twee quotes van hem ineen. Zijn 'praatje' was langer. Na Adam kregen ze nog drie kinderen. Eerst een meisje en daarna twee jongens. Het was duidelijk tijdens de persconferentie dat die kinderen de ouders staande hebben gehouden.


Een andere quote van John: 'Sometimes you are the best and last hope to get justice for yourself.' Dat illustreert het lange gevecht dat deze ouders hebben moeten volbrengen om gerechtigheid voor hun zoon te krijgen.


De vader op de persconferentie



Ten tijde van de verdwijning konden ze in elk geval op de FBI niet rekenen. Uit de film bleek dat de FBI in die tijd wel op zoek ging naar gestolen auto's maar je kind zoeken, nou nee. Het was het systeem. Als je het systeem wilt veranderen, moet je een lange adem hebben. John had het zelf niet eens verwacht maar hij had zo'n adem. Dankzij zijn inzet, met zijn vrouw als support naast hem, wisten ze op dat vlak een enorme verandering te bewerkstelligen. Hun zoon kregen ze er niet mee terug. Ze hebben er echter zo wel voor gezorgd dat een hele hoop andere mensen Adam óók niet vergeten zijn.


We leven nu in 2011 en met dit blog haal ik Adam nog even terug in de herinnering. Een klein jongetje dat de pech had een predator tegen te komen.


Bronnen: Ottis Toole docu op youtube, de film Adam op youtube
The Adam Walsh Act dankzij de inzet van de ouders en mensen die hen steunden kwam deze act 25 jaar na de verdwijning van Adam tot stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten