dinsdag 3 januari 2012

De zeilschool affaire



Een van Peter R. de Vries zijn spraakmakende afleveringen. Deze uitzending was twee weken verlaat omdat in een kort geding bepaald was dat cruciale delen niet uitgezonden mochten worden. Peter pikte het niet en spande een hoger beroep aan. Hij won en daarop kon het programma alsnog in zijn geheel op de buis vertoond worden. Zeilschool houder Bas R., een veroordeelde pedofiel, werd hierbij in 'het zonnetje' gezet. Uniek was hij niet om in het programma te verschijnen. Een pedofiele directeur ging hem al eens voor.
Wie is Bas R.
Een zeilschoolhouder die les geeft aan kinderen en zeilkampen organiseert. Klinkt goed en leuk voor de kinderen: een weekje er tussen uit in de zomervakantie. Tenminste, als je niet weet dat de baas van het spul een veroordeelde pedofiel is. Zou jij daar je kinderen aan meegeven? Bas groeide zelf op in een zeilkamp en werkte zich op. Tot hij tijdens een kamp in bed werd betrapt met een jongetje. Weliswaar had hij zijn kleding nog aan maar kon desondanks zijn biezen pakken. Bas liet zich niet uit het veld slaan en begon zelf een zeilschool.
In de fout
Op een dag stond hij bij een school foldertjes uit te delen voor zijn school. Een onfortuinlijke moeder stuurde haar kinderen er naartoe. Twee jaar later kwam ze erachter dat haar zoon meer avonturen in het kamp beleefde dan de bedoeling was. Bas had zijn handen niet thuis gehouden en had zich schuldig gemaakt aan een ernstige vorm van pedofilie cq. ontucht. In 2003 werd hij veroordeeld. Straf: 240 uur dienstverlening, een jaar voorwaardelijk en verplicht drie jaar lang naar een psycholoog. Natuurlijk mocht hij ook geen zeillessen meer geven maar Bas had daar lak aan.
Peter en Bas
Op een dag schakelde Luke Post Peter R. de Vries in. Hij had ontdekt dat een veroordeelde pedofiel met medeweten van de gemeente nog gewoon met kinderen werkte. De gemeente had hem zelfs gevraagd dit feit vooral te negeren. Luke weigerde dit en daarop kwam Peter in beeld. Na gedegen gespit in deze kwestie bracht Peter een bezoekje aan Bas. Dit resulteerde in een nacht cel voor Bas omdat hij een cameraman van Peter tegen de vlakte sloeg. Daarna ging de gewraakte camera te water. Deze consternatie bleef niet onopgemerkt bij de ouders en kinderen die deelnamen aan de zeilschool. Bas riep een bijeenkomst bijeen voor een verklaring over dit incident. Een medewerker van Peter's programma, alias een bezorgde ouder, was aanwezig om de uitleg van Bas te filmen. Bas zag kans de verontruste ouders niet alleen gerust te stellen maar zelfs aan zijn kant te krijgen. Een aantal sloeg de handen ineen en stuurde een brandbrief aan Peter. Dat was bepaald niet om Peter te bedanken voor zijn moeite.
Wakker worden
Volgens de psycholoog wiens rapport meetelde in een van de rechtszaken is Bas een sensitieve narcist. Iemand die niet de ernst en het laakbare van zijn veroordeelde handelingen inziet. Iemand bij wie de kans op recidive zeer groot is. Mede omdat recidive bij pedofielen toch al drie keer zo groot is als bij andere criminelen.
Daarnaast opereert hij niet alleen. Zijn toezichthouder is eind jaren '90 wegens ontucht als onderwijzer geschorst. Een onprettig duo om je kinderen aan toe te vertrouwen.
De moeder van de misbruikte jongen zei heel treffend aan de ouders die hun kinderen nog wel naar het kamp laten gaan: Word wakker!
Bij deze: mijd Bas zijn zeilschool in Hoogmalen. Overigens doet hun website het niet meer. Hopelijk is dat de eerste stap in de schipbreuk van deze zeilschool.
 De laatste berichtgeving in deze is dat Bas naar Thailand is vertrokken.


Bron foto: Bradly Groepsreizen
(Blog uit 2007)

Toevoeging: Dit is niet het einde van het verhaal. Dat is te verwachten als je de verhoogde kans op recidive in gedachten houdt. Daarom kun je binnenkort het vervolg lezen: 
Bas R. op herhaling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten