donderdag 19 januari 2012

De pedofiele directeur

(2006)
Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, ontmaskert mensen in zijn gelijknamige tv-programma. Zondag 3 december is de dan inmiddels net op non-actief gestelde directeur, van de Klimroos in Westervoort, publiekelijk aan de beurt. In de uitzending noemen ze hem Daan. Zijn echte naam staat niet vermeld in nieuwsberichten.



Voorafgaand relaas
In 1993 is Daan muziekdocent aan het Mondriaan College in Oss. Een leerling van hem, de vijftienjarige Sander, komt soms bij hem over de vloer. Dit privé contact verloopt op een dag anders dan voorgaande keren. Hun afspraak loopt uit, het wordt laat en Daan stelt voor dat Sander blijft slapen. Sander belt voor toestemming naar huis. Ze drinken wat, waarna Sander zich ineens niet lekker voelt en van Daan een hoestdrank krijgt. De volgende morgen ontwaakt hij in Daan's bed. Sander beseft dat er seksuele handelingen hebben plaats gevonden maar verder herinnert hij zich enkel flarden van de vorige avond. Hij vermoedt dat Daan iets in zijn drankje heeft gedaan. In normale doen zou hij de dingen die Daan bij hem heeft gedaan nooit toestaan. Een paar dagen later doet hij aangifte maar het komt nooit tot een veroordeling.
In 1994 wordt de zestienjarige 'Theo' (een fictieve naam) misbruikt. Daaruit volgt wel een veroordeling. De dader is dezelfde Daan. Hiermee is vast een einde gekomen aan zijn carrière in het onderwijs. Iemand met een zeden-verleden maakt in die branche immers geen kans. Toch? Niks is minder waar. In 2006 blijkt Daan een glansrijke loopbaanontwikkeling te hebben doorgemaakt. Hij heeft zich opgewerkt tot directeur op een andere basisschool : De Protestants Christelijke basisschool de Klimroos in Westervoort. 

Vraagtekens
Waarom is Daan nooit veroordeeld voor het seksueel misbruik van Sander? Hoe kan iemand met een zeden verleden terug keren in het onderwijs? Hoe heeft hij met dit verleden een noodzakelijke verklaring van goed gedrag bemachtigd?  Wist het bestuur van de school De Klimroos van Daan's verleden?
De non-veroordeling
Sander heeft oprecht zijn best gedaan een veroordeling erdoor te krijgen. Ondanks zijn aangifte, ontbreekt voldoende bewijs en Daan ontkent. Justitie gaat derhalve niet over tot vervolging. De directie van de school neemt de zaak vermoedelijk om die reden niet al te zwaar op. Ze willen Daan aanhouden als muziekdocent. 
Op het moment dat 'Theo' in beeld komt met zijn verhaal wordt de zaak van Sander erbij gevoegd. Helaas constateert men wederom dat er te weinig bewijs voorhanden is. Daan krijgt door de zaak 'Theo' wel een straf van vijftien maanden opgelegd. In hoger beroep zet men dit om in 240 uur dienstverlening. Sander is het oneens met de gang van zaken omtrent zijn zaak en schakelt de ombudsman in. Deze stelt Sander in het gelijk maar een schadevergoeding wijst men in de civiele procedure af.
Hoe Daan een V.O.G. bemachtigt
Daan zit absoluut niet bij de pakken neer. Deze zaken zijn niet uitgebreid in het nieuws geweest en hij gaat het gewoon weer proberen in het onderwijs. Daarvoor heeft hij wettelijk gezien een bewijs van goed gedrag nodig. Een V.O.G. heeft onder andere als doel pedofielen uit het onderwijs te weren. Veroordelingen van zedendelicten blijven 80 jaar in iemands dossier in het Centraal Orgaan Verklaringen Omtrent het Gedrag (C.O.V.O.G.) staan. Iemand krijgt normaliter ook geen verklaring uitgereikt als diens strafblad en bijbehorend strafbare gedrag relevantie heeft betreffende het doel van dat specifieke V.O.G.

Daan dient zijn aanvraag in bij Burgerzaken in 2002 maar de burgemeester van de betreffende gemeente beslist dat hij het bewijs niet krijgt. In het geval van Daan heeft de burgemeester het zeer terecht niet wenselijk geacht dat Daan met zijn zedenverleden in het onderwijs zou terugkeren. Daan tekent daarop bezwaar aan bij de rechtbank in Den Bosch. Verbazingwekkend is het dat de rechtbank vervolgens afgaat op de verklaring van Daan dat hij privé en werk nu danig goed kan scheiden. Na '94 heeft hij zich niet meer schuldig gemaakt aan dergelijke zeden uitglijders. Met alsnog een verklaring van goed gedrag op zak maakt Daan een glansrijke carrière door en eindigt als directeur van Protestants Christelijke basisschool de Klimroos.
Peter R. de Vries merkt terecht op: Sinds wanneer gaat een rechtbank af op de verklaring van een veroordeelde? Hoe kan een rechtbank denken dat een zedendelinquent geen schade zal aanrichten op een basisschool?
Het bestuur van school de Klimroos
De ouders van de schoolgaande leerlingen en het bestuur van dProtestants-christelijke basisschool de Klimroos in Westervoort zullen niet blij geweest zijn toen bekend is geworden dat hun directeur een zeden verleden heeft. 
De Klimroos heeft onder andere als visie en ik citeer van hun website: Vanuit onze levensbeschouwelijke visie willen we kinderen naar volwassenheid zó begeleiden, dat een ieder naar eigen kunnen tot een optimale ontplooiing komt en een plaats in de maatschappij kan innemen, waarbij hij/zij kan uitgroeien tot een gelukkig mens. 
De voormalige directeur heeft deze visie duidelijk nooit begrepen.
Uiteraard hebben veel mensen deze website bezocht. Vandaar dat er een brief voor hen op de site is gezet: 
Aan de bezoekers van onze website,
Na de media aandacht van de laatste dagen wordt deze website van de school regelmatig geraadpleegd, op zoek naar meer informatie over het op non-actief zetten van onze directeur.
Het bestuur is van mening dat de school een veilige plaats moet zijn voor ieder kind en dat ouders ervan verzekerd moeten zijn dat zij hun kinderen aan de school kunnen toevertrouwen.
Dan schrik je wel als je een anonieme melding krijgt over een directeur die mogelijk veroordeeld is wegens een zedendelict, vooral omdat hij goed werk levert en beschikt over alle vereiste papieren, waaronder een VOG. (Verklaring omtrent gedrag) Het bestuur heeft gelijk actie ondernomen, heeft de melding nagetrokken en gezorgd voor juridische ondersteuning. Ondanks alle inspanningen werd het bestuur niet veel wijzer. Het bestuur noch de jurist kreeg van justitie geen enkele inzage in het verleden van onze directeur, ook de inspectie gaf geen informatie waarop door het bestuur een besluit kon worden formuleren. Tot voor een paar dagen terug heeft het bestuur geen harde bewijzen gezien, maar heeft desalniettemin haar verantwoordelijkheid genomen. Na overleg met onze jurist bleek dat in dit soort zaken het gebruikelijk is dat de betrokkene vrijgesteld wordt van arbeid. Het bestuur heeft hiertoe dus besloten na een uitgebreide en zorgvuldige afweging. Alle ouders zijn ingelicht middels een brief, gevolgd door een informatie bijeenkomst, waarbij men vragen kon stellen en het bestuur de mogelijkheid kreeg om de besluitvorming nader te motiveren.
Eén uur voor deze bijeenkomst melde de advocaat van de betrokkene dat er in het verleden sprake is geweest van een zedendelict waarbij de betrokkene veroordeeld is tot 240 uur taakstraf. Dit was de eerste keer sinds de melding dat het bestuur een bewijs kreeg over het strafrechtelijk verleden van de directeur.
Het bestuur blijft terughoudend met het geven van informatie totdat een aanvaardbare oplossing is gevonden voor alle partijen, de school, de ouders, de kinderen en voor onze directeur.
Namens het schoolbestuur,
H. Wessels
Voorzitter

2012
Het leven is door gegaan en 'Daan' is uit de media verdwenen. Na 2006 is er geen berichtgeving meer over hem te vinden. Behalve Daan waren er nog een aantal andere zedendelinquenten die door de mazen glipten en les gaven aan minderjarige leerlingen. Mede om die reden is justitie eind april 2004 verantwoordelijk voor de afgifte van V.O.G. verklaringen. Zo is er een directe connectie mogelijk tussen strafblad en verklaring van goed gedrag.
Op de website van De Klimroos is de herinnering aan 'Daan' uitgewist. De door mij gekopieerde brief staat er logischerwijs niet meer op. Waar Daan is gebleven blijft in het midden. Hopelijk is hij niet weer ergens bezig de wet te overtreden.
Bron: Uitzending van Peter R. de Vries, Postbus51
Links: Meer informatie over een bewijs van goed gedrag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten