maandag 26 december 2011

In het bos zijn de wilde dieren



19 januari 1999 
Sybine Jansons, een dertienjarig meisje, uit Maarn verdwijnt spoorloos. Bijna vijf weken lang weet niemand, behalve de dader, waar Sybine is. Dan, op 24 februari 1999, komen twee contactpersonen van de politie naar het huis van de familie Jansons. Een jonge vrouw heeft het lichaam van Sybine gevonden toen ze op de dijk, langs het afwateringskanaal de Grote Heicop, fietste. Een grootscheepse zoekactie komt hiermee ten einde. Evenals aan de hoop van de ouders dat ze hun lieve dochter nog levend terug zien.

Sybine is het slachtoffer geworden van een zedendelict. De jacht op de dader begint. In oktober 1999 blijkt dat het DNA van ene Martin C., een bekende van de politie inzake verkrachtingen, overeenkomt met het partiële profiel van celmateriaal dat is gevonden op Sybine. Het duurde even tot deze persoon in beeld kwam omdat hij 'slechts' regionaal bekend was. Amsterdam-Amstelland. 
Zo ontsprong hij de dans tijdens het zedendelict onderzoek bij de Utrechtse politie.

Het is zijn hobby 
Martin C. Een man met een (zeden) verleden. In zijn rode Fort Escort, die werd gezien op de vindplaats van Sybine, vond de politie naalden van de Douglasspar. De naalden werden ook op de kleding van Sybine gevonden. Deze auto bracht hij vier dagen na de moord op haar naar de sloop. Dit bewijsmateriaal, andere aanwijzingen en zijn verleden tezamen zorgden ervoor dat Martin wordt veroordeeld tot achttien jaar cel met TBS. De dader is gepakt maar zwijgt in alle toonaarden over de ware toedracht. Hiermee laat hij de familie Jansons nog eens extra ontredderd achter met vragen over het hoe&wat. Dit is het ware gestoorde karakter van Martin C. Een man zonder gevoel voor de medemens. Iemand die het niks interesseert hoe andere mensen zich voelen. Als Martin maar krijgt wat hij wil of waar hij maar mee weg kan komen. De uitspraak ‘Het is mijn hobby’ komt van hem zelf en slaat op zijn drang naar seks. En blijkbaar ook ten koste van vrouwen want vrijwillig of niet, volwassen of niet, Martin gaat ervoor.

Bron afbeelding: rtvutrecht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten