donderdag 8 december 2011

De moord op Fatma Abdelaziz




Het gebeurde vorig jaar op 21 maart 2010. 
Bloedstollende kreten waren te horen in de Lierstraat. 
Buurtbewoners moesten machteloos toezien en – horen hoe de 36 jarige Fatma doodgestoken werd door haar 51 jarige (ex)man, in de keuken van haar flat en vervolgens op het balkon. In elk geval één maal in de keel. 
Een totaal van 25 messteken maakte een einde aan haar leven. 
Een buurtbewoner schreeuwde nog 'Stop! Stop! 
De politie was gebeld, die Ali, Fatma's (ex)man, inrekende. 
Hij was even daarvoor onder het bloed, met name op zijn handen over straat weggerend.

De Egyptische gehuwden hadden vier kinderen in de leeftijd van 5 t/m 13. De vijfjarige dochter was thuis op het moment van de moord. Fatma Abdelaziz werkte als egyptoloog bij de Groninger archieven. Volgens persbureau ANP zou het stel kort voor de moord uit elkaar zijn gegaan. Maar volgens het rechtbankversslag zou het huwelijk in 2001 al ontbonden zijn. Ik vermoed van tafel en bed gescheiden maar nog niet officieel.

Het is best uitzonderlijk dat een familiedrama live getuigen kent. Meestal lees je het als buurtbewoner achteraf in de krant. Ditmaal ging het anders. Een aantal mensen zag het van dichtbij gebeuren.

De rechtzaak was begin oktober 2010. De officier van justitie voerde aan dat Ali de moord met voorbedachte rade had gepleegd. Een eerwraak omdat hij in zijn trots was gekrenkt en zijn eer wilde redden. Fatma wilde namelijk Ali niet meer. Ze had iets met een college. Ali beweert daarentegen dat het geen eerwraak is, dat hij een soort black out heeft gehad. 

Hij heet eigenlijk niet eens Ali maar Abdel. Hij heeft zijn afkomst om onbekende redenen waarschijnlijk willen verdoezelen. Dat kwam tijdens de rechtszaak naar voren.

Op 11 oktober 2010 wordt 'Ali' veroordeeld tot achttien jaar cel.

Bron: Elsevier en Rob Zijlstra's weblog
Bron afbeelding: mensenlinq.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten