zondag 12 februari 2012

Bas R op herhaling


Het was wellicht te verwachten.
Een veroordeelde zedendelinquent die is afgetaaid richting Thailand om wederom met kinderen te werken. Dat veroorzaakt nieuwe problemen. Ik had Bas al eens onder 'onder handen' in de blog: zeil instructeur Bas R. Na die Nederlandse ervaring voelde de grond onder zijn voeten te heet aan en streek hij uiteindelijk neer in Cambodja. Met alle gevolgen van dien.

Telefonisch lastig vallen
Na alle aandacht in het misdaad programma van Peter R. de Vries merken kijkers niet zoveel meer van Bas. De ouders van het kind dat hij jarenlang had misbruikt des te meer. Hij start namelijk een maandenlang durende telefonische terreur campagne. Elke keer belt hij die ouders op en houdt ze daarmee tot diep in de nacht bezig. Als de politie hem daarover op het matje roept, ontkent hij. Sterker nog. Hij beweert hier het slachtoffer te zijn. Ze stalken hem! De rechter denkt er anders over en bij verstek veroordeeld, krijgt hij vier maanden voorwaardelijke straf opgelegd. Bas is tegen die tijd, volgens zijn advocaat, al het land uit. 

Oneerlijke intenties
Eind 2009 is hij in het plaatsje Siem Reap in Cambodja. Een hulporganisatie, New Hope for Cambodja, kan altijd vrijwilligers gebruiken en Bas biedt zich aan. De samenwerking loopt echter spaak om meerdere redenen. Bas doet waar hij zelf zin in heeft en houdt zich niet aan de overeengekomen werkzaamheden. Ze spreken hem er ettelijke malen op aan maar het is aan dovemansoren gericht. Dat irriteert. Als daarna blijkt dat Bas een eigen stichting is begonnen, met een naam die te sterk lijkt op de naam van de hulporganisatie, om fondsen te werven voor zijn eigen weeshuis is de maat vol. Bas mag vertrekken. 

Heer en meester
Bas zit er niet mee. Ondertussen heeft hij op die manier voldoende gelden binnen gehaald om zijn eigen tehuis op te richten. Door moeders en gezinnen in armoede in te palmen, weet hij twaalf kinderen tussen de zeven en dertien jaar naar zijn weldoener huis te lokken. Daar gebeuren zaken met de kinderen waar de honden geen brood van lusten. Een ingehuurde daar werkzame vrouw merkt zijdelings wel dat bepaalde situaties niet in de haak zijn. Wat kan ze doen? Ze is afhankelijk van het salaris en voelt zich geïntimideerd door haar werkgever.

In de kijker
Gelukkig heeft een andere organisatie, APLE, hem intussen in de smiezen. Deze organisatie houdt zich onder andere bezig met signalering van seksuele uitbuiting van kinderen. In hun opinie is het publieke gedrag van Bas met de kinderen buitensporig. Hij zit bijvoorbeeld regelmatig ergens buiten op een terrasje met een kind op schoot tegen zich aangeleund. De organisatie besluit hem een tijdlang gade te slaan en leggen alles op beeld vast. Dat resultaat leidt tot zijn arrestatie op 11 oktober 2010. De aanklacht luidt: verdenking van ontucht met vijf van de kinderen uit zijn tehuis.

Peter de Vries reist met zijn crew af naar Cambodja om zich met de zaak bezig te houden. Hij spreekt daar met getuigen en ook met vier van de kinderen die met Bas in hetzelfde huis woonden. De uitspraken van de kinderen zijn aangrijpend. Het is duidelijk dat Bas lange tijd ongestoord zijn gang is gegaan. De kinderen durfden niet tegen hem in te gaan of zich elders te beklagen. Ze zaten in een benarde positie. Peter zoekt tevens Bas op in de gevangenis in Siem Reap. Als deze aan komt lopen en door het raam ziet wie op visite is, maakt hij meteen rechtsomkeert. 

Vlak voordat de uitzending van Peter op de buis komt, blijkt dat Bas in december 2010 op borgtocht vrij is gekomen. Hij mag Cambodja niet uit en zijn paspoort moest hij inleveren. APLE is in beroep gegaan tegen de vrijlating tot nader order.

De vraag rest of ik op een dag een derde blog over Bas schrijf of dat het verhaal na een, hopelijk, veroordeling ten einde is. Met pedofielen weet je het evenwel nooit!

Bron foto: Peterrdevries.nl
Link: Organisatie APLE

2 opmerkingen: