zondag 12 februari 2012

Iran en internet


Terwijl vorige week voor het eerst sinds de revolutie in 1979 een president op het matje moet komen, kampen internetgebruikers in Iran met een ander issue. Internet. 
Traagheid en uitsluiting van bepaalde websites waren allang bekend terrein. De Iraanse regering legt ook online met genoegen restricties op. Dat viel redelijk te omzeilen met anti-filters. 

Sinds vorige week donderdag zijn de restricties uitgebreid. Het komt niet uit de lucht vallen. Wéken geleden al, kwamen toen nog theoretische plannen naar buiten dat Iran over wilde stappen van internet op intranet. Het lijkt er op dat een start gemaakt is tot het realiseren van die plannen.

Yahoo mail en messenger, Gmail en Hotmail zijn inmiddels vier dagen buiten gebruik. Als er al een buitenlandse site te bezoeken valt, stuit je daarna op een aanmeld probleem voor je account. Iraanse websites zijn wel gewoon te gebruiken. Als het url adres maar eindigt op .tr. Skype is vooralsnog niet aan banden gelegd. Misschien zijn ze vergeten het programma mee te nemen in het geheel? Vanwege economische motieven zodat bedrijven nog wel op die wijze contacten kunnen onderhouden met klanten en bedrijven in het buitenland? Afwachten.

Uiteraard is het Iraanse Nationale Telecommunicatiebedrijf niet van plan om over dit onderwerp te praten. Ze werken niet met de afgesloten diensten samen. Punt. Uit?

Nee, dat niet. Na vier dagen is de nieuwe blokkade weer weg. Terug naar de oude restricties. Was het een voorproefje op het intranet dat er komen 'moet'? Had het te maken met 'de verjaardag' van de Islamitische Republiek gisteren? Wilden ze 'de groene beweging' even weer dwarszitten? Kruis aan wat van toepassing is.

2 opmerkingen:

  1. Bijna te bizar voor woorden voor ons om voor te stellen. Verschrikkelijk dat er nog zoveel landen zijn waar vrijheid van meningsuiting en vrijheid van informatievergaring zo aan banden worden gelegd. Dan mogen wij in ons vrije Nederland toch wel in onze handjes knijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Shahla,
    Heb al een tijdje geen nieuwe berichtjes van je gezien. Hoop dat alles goed is! (Zit niet meer zoveer op VF) Bij deze in ieder geval nog wat schrijfspiratie gewenst :)

    BeantwoordenVerwijderen