zondag 25 december 2011

De schoonmakers van CSI


Een kijkje achter de schermen bij de meest bizarre bedrijfstak in Amerika.


Gil Reavill schrijft al jaren over misdaad. Hij heeft een aantal non fictie boeken op zijn naam staan. Waaronder dit boek. Hij schrijft voor tijdschriften zoals Maxim en heeft onder andere meegeschreven aan het filmscript Dirty.


Voor dit boek liep hij een tijd stage bij het bedrijf Aftermath Inc. Een bedrijf dat zich bezig houdt met bioremediation. In het kort komt het er op neer: het schoonmaken en opruimen van menselijk afval. Bijvoorbeeld na een misdaad. 


De keuze van Gil Reavill, ter research voor het boek deel te nemen aan het werk van de teams van Aftermath Inc., is bijzonder te noemen. Hij heeft namelijk een zwakke maag. Al kotsend en kokhalzend volbrengt hij de ene klus na de andere. Ik moest het hem nageven. Een stage van een jaar, in wat mij één van de smerigste branches lijkt, met een voortdurend in opstand komende maag is bewonderenswaardig. Ik kreeg van alle beschrijvingen over lekkend lichaamsvocht en al het ongedierte al een gal smaak in mijn mond.

De oprichters, Tim Reifsteck en Chris Wilson, van Aftermath Inc. zijn er bij toeval in gerold. Op een druilerige bewolkte ochtend laat in April hadden ze afgesproken bij Tim's appartement. Ze zouden gaan golfen maar ze troffen een regiment politie auto's en ambulances aan in de straat. Nieuwsgierig als ze waren, gingen ze kijken en spraken een agent aan. Ze kregen te horen dat één of andere knul zelfmoord had gepleegd. Ze konden alleen niemand konden vinden die 'het' op wilde ruimen. Tim en Chris boden de helpende hand aan. Zo is het begonnen. Als ze veel later, met heel wat meer ervaring, terug kijken op die eerste klus weten ze dat de methode van het eerste uur aardig wat bio afval achtergelaten moet hebben. Op het oog schoon maar in werkelijkheid niet.


Een bedrijf als dit is dan ook niet te vergelijken met een normaal schoonmaak – of reinigingsbedrijf. Alleen al niet vanwege de plaatsen die ze moeten schoonmaken. Lichamen die maandenlang hebben liggen ontbinden, een plaats delict.


Tot voor kort had ik me nooit afgevraagd wat er gebeurde als de lichamen uit huis zijn gehaald en technische mensen hun sporen verzameld hebben. Nu heb ik een inkijk gehad wie daarna komt en hoe dat in zijn werk gaat. Mensen die hun hoofd niet wegdraaien van de soms smerige CSI beelden die voorbij komen, zullen hun hand of moet ik zeggen hun maag waarschijnlijk ook niet omdraaien voor dit boek.

Bronnen: Wikipedia, afbeelding komt van Bol.com
Nota bene: De N.A.C.S.C. traint mensen voor deze branche in de UK 
Een Nederlands bedrijf in deze schoonmaak branche: DePlataan – specialistische reiniging

Geen opmerkingen:

Een reactie posten